Seili, Själö, Hyljesaari.

Saat kuulokkeet. Kävelet rantaan. Laitat kuulokkeet päähäsi

RAUNO:        60º14’4″N, 21º57’7″E

Tämä saari on 2,5 kilometriä pitkä ja 1,5 kilometriä leveä.

Me seisomme itäisellä rannalla ja katsomme merelle.

Minä olen Rauno ja kuljen kanssasi tämän matkan.

 

Seiliin rantaudutaan eri paikkoihin ja eri syistä, kuten on tehty jo usean vuosisadan ajan. Tänne on tultu höyrylaivalla ja soutaen, purjehtien ja reellä, pakotettuna ja kotimatkalla.

 

Olemme kuunnelleet heitä jotka syntyivät täällä, asuivat, elivät ja työskentelivät Seilissä laitoksen viimeisinä vuosikymmeninä.

Me haluamme nyt antaa äänen niille tarinoille, joissa Seilin saari on ennen kaikkea koti.

 

Lähdetään. Kuljetaan polkua pitkin takaisin tielle…

 

Fokuksessa on aika 1900-luvun alusta sairaalan sulkemiseen 1962. Pakkopaitojen ja arkkulautojen sijasta (tai ehkä rinnalla) tuo Seilin Audiomatka korville ihmisen kokoisia muistoja ja tarinoita Seilistä kotina.  Paikkana, jossa kasvettiin (kolmen lapsensa murhaajan toimiessa lapsenpiikana), käytiin koulua (talvisin odotettiin pimeällä jäällä, josko kuun valossa nuotanvetäjien musta letka ilmestyisi taivaanrantaan ja pääsisi reessä kilometrien matkan kouluun) ja rakastuttiin (johtavan lääkärin viimeinen merkintä pöytäkirjaan ennen sairaalan sulkemista on potilaiden ruokasalissa järjestetyistä häistä).

Oppaan äänen johdattamana teoksen kokija kulkee vierasvenesatamalta kirkolle, ohi sairaalan ja työntekijöiden asuntojen, saunan ja sikalan. Audiomatka tarjoaa saaressa vieraileville uuden mahdollisuuden muistaa Seili ja kulkea siellä.

Seilin saareen tulevan teoksen musiikit on sävelletty ja äänitetty Seilin kirkossa kesällä 2015.

Teos lainattavissa Nauvon saaren vierasvenesataman info-kioskista 1.7.2016 alkaen.

(5€/Kesto 45 min.)

SEILI, SJÄLÖ, HYLJESAARI – VIDEO